top of page

Apie "Ledo šalis 2" simbolius: dvasinė kelionė merginai turi būti svarbiau už santuoką

“Frozen 2” (lietuviškai “Ledo šalis 2”) filmuką kūrė chebra, nevengianti psichodelinių patirčių. Pačiai sau netikėtai sakau, kad antra dalis apie princeses seseris Aną ir Elzą buvo turbūt geriausias mano 2019 m. matytas filmas. Skirtas tikrai ne vaikams, bet vaikus į kino teatrą atvedantiems suaugusiesiems, kurie atsipalaidavę ir palikę savo cinizmo šarvus už kino salės durų (nes gi žiūri vaikišką filmuką!) gauna svarbią gyvenimo pamoką.



Į kiną vedžiau dukras kartu su savo drauge Osha. Mano dukros filmuką žiūrėjo džiugiai, o štai mudvi su Osha nuolat verkėme ir jautėme kūnus šiaušiančius šiurpus.


Po "Frozen 2" Žemyna nuolat piešia Elzą ir Aną :)

TRUMPAI APIE PIRMĄ DALĮ IR JOS SIMBOLIKĄ


Turbūt pradėti reikėtų nuo pirmos “Frozen” dalies. Trumpai nupasakosiu siužetą ir parašysiu, kokią simboliką ir metaforas joje įžvelgiu. Arandeil karalystėje (viduramžių pseudo Norvegija) gyvena dvi seserys - Ana ir Elza. Elza turi magiškų galių, bet nemoka jų prisijaukinti, todėl kartais netyčia užgauna kitus. Galiausiai dėl tų magiškų galių Elza atsiskiria nuo visuomenės ir užsidaro ledo bokšte. “Frozen” pirma dalis yra apie tai kaip Ana keliauja į ledo kalną pas seserį Elzą, siekdama ją sugrąžinti į Arandeil karalystę, išlaisvinti. Man Ana ir Elza - dvi tos pačios asmenybės pusės. Ana simbolizuoja kūniškumą, žemiškumą, o Elza - sielą ir mūsų pamirštas galias. Taigi, Anos kelionė pas Elzą iš tiesų yra moters kelionė į save, mėginimas prisijaukinti savo sielą, ir pamilti save. Ledo kalnas irgi turi aiškią simboliką, nes dažnai nepažinę savo sielos žmonės bijo prisileisti kitus, bijo rodyti jausmus - tai patvirtina ir filmuko metu nuolat skambantys dainų žodžiai, į kuriuos irgi kviečiu atkreipti dėmesį.


Tiesa, yra dar du svarbūs veikėjai - senis besmegenis Olafas ir Krištofas - Anos mylimasis. Tačiau pagrindinis vaidmuo ir sprendimų priėmimo galios čia suteikti merginoms.


Ir galiausiai - didelis spoileris - filmuko pabaigoje Ana lėtai miršta. Ją išgelbėti gali tik tikros meilės bučinys. Bet abu jos gyvenime esantys vyrai (princas Hansas ir Krištofas) tam netinka. Galiausiai ją apkabina Elza - jos sesuo, jos siela. Seserys akimirką tampa vieniu, Ana atgija. Moralas akivaizdus - prieš mylėdama vyrus pirmiausiai turi pamilti save. Įsivaizduojate? Šitokia nuostabi galinga žinutė mūsų vaikams dabar animacijoje rodoma. Ir fuck visas pasyvias gražuoles, kurias net neatsiklausę jų leidimo, miegančias (!) bučiuoja nepažįstami princai.

Tai tiek apie pirmąją dalį. Parašiau, nes be jos sunku įsijausti į antrąją.


ANTRA DALIS "FROZEN 2" - simboliai dar paveikesni ir gilesni


Antra dalis dažnai atsiranda mėginant iki galo išmelžti debiuto atneštą finansinę sėkmę ir beveik visada - prastensė už pirmąją. Bet “Frozen 2” , panašu, buvo iš anksto apgalvotas siužetas ir mano akimis gavosi geresnis, gilesnis, dvasingesnis kūrinys už pirmąjį. Rašau ir pagaunu save, tartum kalbėčiau apie kokį sudėtingą filosofinį veikalą. O čia gi - tik filmukas vaikams, holivudinis blockbusteris, bet būtent tuo ir žavus, nes “Frozen 2” nešama žinia pasieks daug žmonių.



Antroje dalyje seserys Ana ir Elza laimingos gyvena pilyje su Krištofu ir seniu besmegeniu Olafu. Kaimietis Krištofas vis mėgina pasipiršti Anai, ir tai yra gan skandalinga, suvokus, kad čia yra turbūt pirma mano matyta pasaka, kur princesė ir jos nekilmingas mylimasis gyvena kartu nesusituokę.



Elza čia dar akivaizdžiau įkūnija sielą. Ji pradeda girdėti šauksmą, kviečiantį ją į užburtą mišką (sielos šauksmą!). Užburtas miškas, anot filmuko herojų, yra transformacijos vieta. Toliau kalbėsiu kiek padrikiau, atskirai apibūdindama tam tikrą filmuko simboliką. Taip darau iš dalies nenorėdama jums sugadinti žiūrėjimo malonumo ir tuo pačiu taupydama laiką - nes ten vyksta visko labai daug. Užburtame miške gyvena gentis, kurios lyderė - moteris. Toji moteris sakosi nepaklūstanti įstatymams - “mes klausome tik gamtos”. Ji su visa gentimi simbolizuoja moteriškąjį pradą, motinišką gamtos energiją. Kaip vėliau paaiškėja - būtent iš tos miško genties kilusi ir seserų motina, mirusi Arandeil karalienė.



Ana, reginti penktąjį elementą

Ana ir Elza atsiliepdamos į Elzą šaukiantį balsą iš miško nukeliauja prie nuskendusio laivo, kuriuo kadaise plaukė ir žuvo merginų tėvai. Nuskendęs laivas - paveikus pasąmonės gelmių simbolis. Čia Elzos ir Anos keliai vėl išsiskiria - Elza į šią kelionę leidžiasi viena, ir tuomet tampa aišku - tai yra sielos kelionė, sielos transformacija.



Tuo metu po užkerėtą mišką klaidžiojantis senis besmegenis Olafas sako, kad vanduo turi atmintį.


Elza (siela) - žengia į audringą vandenyną, kuriame galynėjasi su tūžmingu vandens eržilu. Čia man teks sustoti ir pakapstyti dar giliau. Vandens žirgas - Skandinavijos mitinė būtybė, kitų šalių mitologijoje dar vadinamas hipocampu. Hipocampas - smegenų dalis atsakinga už mūsų atmintį ir gebėjimą mokytis. Taigi, vandenynas šiuo atveju veikiausiai vaizduoja žmonijos pasąmonės gelmes. Galiausiai išjodžiusi vandens žirgą Elza prisijaukina savo laukinę prigimtį ir nukeliauja į kitą dimensiją, kur nėra linijinio laiko ir viskas vyksta vienu metu. Dar prieš leisdamasi į šią kelionę Elza buvo perspėta nenukeliauti per giliai, nes tai gali būti pavojinga. Tačiau ji nukeliauja.



Elza besigalynėjanti su vandens žirgu

Nesakysiu kaip viskas išsisprendžia, tik paminėsiu dar kelias simbolines įžvalgas. Išlaisvinta išminties upė galiausiai išgelbėja Arandeil karalystę nuo paskendimo man pasirodė lyg užuomina į klimato krizę: jei nebūsime išmintingi - nuskęsime. Arandeil kariuomenė, užkariavusi mišką simbolizuoja vyriškąjį pradą, kolonizaciją, agresiją. Tačiau išmintis ir išsigelbėjimas slypi įsiklausyme į tai, ką sako gamta.



Reikšmingas pasirodė ir abiejų seserų plaukų pasileidimas - pirmoje dalyje jos su kasomis, o štai po dvasinės kelionės matome Elzą švytinčią, basą, išsilaisvinusią. Apskritai kiekvienas filmuko dialogas mums su Osha pasirodė prasmingas, kaip ir dainų žodžiai - viskas labai apgalvota, pilna užslėptų ir akivaizdžių simbolių, kuriuos supras, turbūt, ne visi. bet gal ir nereikia gilių analizių, turbūt svarbiausia, kad suprastų vaikai, o jie gi viską priima širdimi.


Ir dar vos nepamiršau! Krištofas galiausiai gauna progą pasipiršti Anai, bet tik tada, kai seserų užduotis baigta. Ir čia - dar viena galinga žinutė mergaitėms: kad dvasinė kelionė ir asmenybės augimas visada yra svarbiau už bernus. Kad pirma reikia pažinti save ir tik tuomet kurti santykį su kitu.


O šiaip tai mano mėgstamiausia “Frozen 2” vieta buvo Krištofo solo daina - šmaikšti 80’s muzikos klipų parodija.


Pavydžiu tiems, kas dar tik eis žiūrėti “Frozen 2”. Aš jau visą savaitę mašinoje klausausi šio filmuko garso takelio ir pasitaikius progai būtinai pažiūrėsiu antrą kartą.


P.S. Tikrai verta žiūrėti kino teatre.


P.P.S. man atrodo gilūs žmonės patys viską supras, o ne gilūs gūžčios pečiais. Man pasisekė, kad ėjau su viena giliausių savo draugių Osha - ji yra koučerė. Jei smalsu, Instagrame Osha_key ;)



O čia aš prie pat kino seansą, dar nežinanti, kokia pakylėjanti ir įkvepianti patirtis manęs laukia

Kaip jums tie filmukai? Matėt? Patiko? Laukiu įspūdžių!


Su meile,


V.


bottom of page