top of page

Daugkartinės sausklenės. Aha.


“Pagaliau!” džiūgavau savo vyrui sakydama, kad štai, jau galėsiu rašyti man tikrai svarbiomis temomis: apie kultūrą, aplinkosaugą ir apie įdomesnes įstatymų pataisas.

Metų pradžioje pasirašiau sutartį su LRT tinklapiu ir tapau viena iš apžvalgininkių, kuo labai džiaugiuosi, nes rašyti nacionaliniam transliuotojui yra šioks toks prestižas.

Tais metas intesyviai rašiau net kelias knygas, rašiau žurnalams, kino apžvalgas, ruošiausi sakyti porą viešų kalbų. Bet atsisėdusi prie rimtų darbų sąrašo pajutau, kad norisi rašyti apie sauskelnes. Aha.



Pirmą dukrą Žemyną užauginau su vienkartiniais pampersais (pardon, kalbininkai, bet man labai patinka šitas žodis, mūsų šeimoje dar virtęs “pampyčiu”. Bet dėl jūsų širdies ramybės tekste žodį “pampis” naudosiu pamaišiui su žodžiu “sauskelnės”). Tiesiog, kai gimė pirmas vaikas, nelabai net žinojau apie daugkartinių sauskelnių egzistavimą, be to, tuo metu neturėjome skalbimo mašinos ir visus šeimos skalbinius aš būdama nėščia, o vėliau ir su kūdikiu ant rankų kartą per savaitę veždavau į Kainaliu miestelio skalbyklą. Bet gi Havajai, romantika, ir šiaip galima ta proga kartais auką pavaidinti ;)



Antras vaikas, didesnis namas su skalbimo mašina, elektrine džiovykle ir kitais patogumais. Jau besilaukdama Indrajos buvau gerokai pažaliavusi - pradėjau rūpintis ne tik savo sveikata bet ir tuo, ką Žemėje paliksiu po savęs. Mažiausiai norėjosi palikti kalnus prišiktų dešimtmečiais nesuyrančių vienkartinių pampersų, todėl pradėjau pamažu pirkti daugkartines sauskelnes.



Daugkartinės sauskelnės džiūsta terasoje

Kokias pirkti ir kur?


Forumuose ir patarimų puslapiuose dažnai rašoma, kad neverta pirkti vieno prekinio ženklo, reikia išbandyti kelis ir t.t. Bet realybėje tai nelabai įmanoma, nes pvz man gimus vaikui norėjosi jau būti pasiruošus. Tad nusipirkau dešimt sauskelnių iš draugės, keletą iš amazon.com, keletą iš zullily.com, žodžiu medžiojau išpardavimus ir gerus naudotojų atsiliepimus. Tikrai ne rocket science paskaityti produkto reviews prieš perkant ir jie dažniausiai būna teisingi. Kiek žiūrėjau Lietuvoje irgi yra daug tų sauskelnių pirkti, pvz skelbiu.lt galima neblogų naudotų rasti.

Man labiausia patikę preikiniai ženklai:

Bum Genius

Lotus Bumz

Awesome Blossom

Imagine



Sudėjau taip, kad matytųsi prekinių ženklų logotipai :)


Yra kitų firmų sauskelnių kurios man kokybės prasme yra šiaip sau, bet turbūt dėl to, kad pirkau jau gerokai panaudotas ir jos yra ištampytos.


Vienintelis visiškai nepatikęs prekinis ženklas buvo “Hawa” ar kažkas panašaus - googlinau, bet jų pavadinimo niekur neradau. Gal išimti iš prekybos jau :D Pirkau naujus ir peršlapo iš karto. Po trijų peršlapimų atidaviau jas į sekondhendą ir dabar gailiuosi, kad nepridėjau įspėjančio raštelio. Sorry.


2. Kiek sauskelnių reikia?

Mano galva, mažiausiai 20. Aš dabar turiu 28 sauskelnes ir dar dešimt papildomų įklotėlių. Nes gi galutinis tikslas yra kuo rečiau skalbti ir turėti kuo daugiau laiko.

Su tiek sauskelnių iš bėdos galiu skalbti kartą per savaitę, bet tada jau imu nerimauti ar užteks, ar spės išdžiūti (apie skalbimą parašysiu kiek žemiau) ir t.t. Realistiškai skalbiu kas tris - keturias dienas be streso.


3. Ko dar reikia?

Specialaus kranelio, pritvirtinto prie klozeto, kad būtų lengviau š… plauti. Šitas kranelis buvo mane atbaidęs nuo daugkartinių sauskelnių idėjos. Atrodė, bliamba, dar čia kažką montuoti, daryti… Bet kranelį, dar vadinamą bidė mano vyras už mažiau nei trisdešimt baksų nupirko santechnikos prekių parduotuvėje ir pats per dešimt minučių įmontavo. Man pasisekė, kad turiu handyman. Tiems, kam nepasisekė namuose tokį turėti, yra youtube video. Panašu, kad neužilgo pagal Youtube instrukcijas žmonės patys sau operuosis apendicitus, haha. Grįžtant prie sauskelnių ir kranelio. Tas kranelis nebūtinas. Bet TIKRAI labai palengvina sauskelnių skalbimą ir verta jį įsigyti, ypač turint omeny, kad su tomis sauskelnėmis reikės dorotis bent dvejus metus. Bonusas: kranelį galima sėkmingai naudoti ir apsiprausti.


Šlapmaišio. Tai toks maišas su užtrauktuku ir neperšlampamu pamušalu į kurį reikia sudėti nešvarias sauskelnes ir laikyti ten iki skalbimo. Nagingi tėvai gal gali patys jį pasisiūti, aš kadangi nenaginga tai užsisakiau saviškį iš amazon.com Išsirinkau stilingą, #planetwise firmos, pakabinamą ant sienos; tapo savotiška interjero puošmena. Vieno šlapmaišio ilgainiui pasirodė mažoka, tai dabar turiu du, tik kitą ne tokį gražų, draugės atiduotą, tai jį pakabinau už virtuvės durų, kur nesimato. Man du turėti yra patogiau - vienas pirmam aukšte, kitas antram, tada nereikia bėgioti aukštyn-žemyn kai reikia išmesti sauskelnes.



Šlapmaišis


Ekologiško bekvapio skalbimo skysčio arba miltelių


Acto


Pasiryžimo


4. Kiek kainuoja ir ar susitaupo pinigų?

JAV vienos naujos daugkartinės sauskelnės kainuoja nuo $10 iki $30. Per išpardavimus iš įvairių vietų susipirkau sauskelnes kurioms išleidau apie $350, bet ne vienu kartu, o pamažu pirkdama dar nėščia. Paskaičiavau, kad per mėnesį vienkartinėms pigiausioms sauskelnėms iš Costco parduotuvės išleisdavome apie $40 - $50. Dar skalbimo milteliai pagal šeimos biudžetą. Tad daugakartinės sauskelnės atsiperka per dešimt mėnesių, ir tikrai apsimoka, ypač turint minty, kad jas galima naudoti keletą metų, o po to dar ir susigrąžinti dalį pinigų jas parduodant mamyčių forumuose.


5. Ką su jomis daryti, kaip naudoti? Nieko nežinau!

Aš irgi nežinojau, ir nors Youtube pilna “cloth diapers” vaizdo įrašų, man padėjo kita daugkartines sauskelnes naudojusi draugė. Nuvažiavau pas ją su visais savo pirkiniais ir ji man parodė kaip įdėti įklotėlius, kaip jas lankstyti, kaip skalbti ir t.t. Todėl ir aš siūlau susirasti patyrusią bendramintę, su kuria sėdint prie arbatos būtų galima gyvai aptarti visus klausimus.

Pasirodo tie įklotėliai dedasi į sauskelnių vidų. Vaidinasi keičiant sauskelnes reikia keisti ne tik įklotėlį (aš kažkodėl taip maniau), bet visą pampersą.



6. Kada pradėti naudoti? Kokio dydžio?

Daugkartinės sauskelnės yra nuostabios tuo, kad jos užspaudžiamų sagučių pagalba susimažina ir pasididina, taigi yra one size. Teoriškai tas pačias sauskelnes galima naudoti nuo naujagimio iki trejų metų vaiko. Bet praktiškai naujagimiams tos sauskelnės būna didokos, tada peršlampa ir taip, būna, atbaido tėvus nuo jų naudojimo. Yra gaminamų ir specialiai naujagimiams skirtų pamažintų daugkartinių sauskelnių, bet ar apsimoka jas pirkti yra kiekvienų tėvų asmeninis reikalas. Aš pirmą mėnesį naudojau vienkartinius pampersus ir daugkartines pradėjau dėti kai Indrajai suėjo vienas mėnesis. Labai tingėjosi po to mėnesio nuo vienkartinių pereiti prie daugkartinių ir skalbimų, bet kai $350 jau išleista ir kranelis WC sumontuotas, tai nebuvo kur dėtis.


Kad sauskelnės tinka ir dideliam vaikui - tiesa, nes tas pačias naujagimės sauskelnes atsegusi sagutes naktimis kartais dėdavau savo trejų metų Žemynai.



7. Kaip skalbti?

Labai svarbu naudoti ekologiškus bekvapius miltelius arba skystį. Priešingu atveju tie milteliai ilgainiui kaupiasi sauskelnių audinyje ir tada gali berti vaiką arba sauskelnės pradeda dvokti.


Aš skalbiu nustačiusi specialų skalbimo mašinos ciklą: iš pradžių užmerkiu jas be miltelių, tada kai mašina jas pradeda sukti, įpilu skalbimo skysčio. Skalbiu karštame vandenyje.

Džiovinti elektrinėje džiovyklėje pačių sauskelnių negalima, nes karštyje išsitampys gumytės. Į elektrinę džiovyklę galima dėti tik įklotėlius, bet jie ilgai ten džiūna ir sunaudoja daug elektros. Todėl geriausia sauskelnes ir įklotėlius tiesiog išdžiauti ant virvės. Havajų saulėje viskas išdžiūna per pusdienį. Lietuvoje puikiai džiūna ant radiatoriaus.




Maždaug po metų naudojimo net išskalbtos sauskelnės įgavo nuolatinį šlapimo kvapą. Taip nutikus reikia jas prieš skalbiant užmerkti karštame vandenyje įpylus stiklinę acto. Aš šlakelį acto įpilu per kiekvieną skalbimą, taip išvengiu blogo kvapo.


“Smagiausia” dalis - šūdai ir kranelis… Kažkaip vis atidėliojau šitą paaiškinimo akimirką, bet reikia eiti prie reikalo. O jei reikalas didelis ir rudas, tai nei į šlapmaišį nei į skalbimo mašiną jo dėti negalima. Tamsiausia daugkartinių sauskelnių naudojimo paslaptis: prišiktas jas reikia praskalauti …rankomis. Ir būtent čia pasitarnauja tas kranelis prie klozeto. Pirma reikia išimti įklotėlį, kad į jį neprisigertų vandens, tada sauskelnes laikant virš klozeto su tuo kraneliu nupurkšti visus kakus. Taip galima rankų ir neišsitepti kranelį turint. Tada reik dėti sauskelnes į šlapmaišį, kuris tikrai nepraleidžia nei drėgmės nei kvapo.


Gera žinia ta, kad prisiusiotų sauskelnių šitaip skalauti nereikia.



Kranelis :)



9. Kam vargintis?


* Dėl vaiko. Sveikiau, nes daugkartinėse sauskelnėse nėra jokių chemikalų. Dar, sako, kad vaikas su daugkartinėmis sauskelnėmis greičiau išmoksta eiti ant puoduko, nes jaučia kada prisišlapina. Galiu patvirtinti - mano Indraja rašymo metu vos metų ir trijų mėnesių, dar net nekalba, o jau pati inicijuoja darymą ne į sauskelnes. Dar internete sklando gandas, kad yra ryšys tarp vienkartinių pampių ir nevaisingumo, bet tingėjau apie šitai guglinti.

* Susitaupo nemaža suma pinigų.

* Dėl aplinkosaugos. Augindama pirmagimę su vienkartinėmis sauskelnėmis tiesiog užmerkiau akis ir nenorėjau matyti tiesos. O tiesa ta, kad sintetika ant vaiko odos kenkia ne tik vaikui, bet pvz jei per dieną vidutiniškai pakeisdavau šešias - aštuonias sauskelnes, tai per metus jų gaunasi beveik trys tūkstančiai vienkartinių sauskelnių. TRYS TŪKSTANČIAI, ir čia tik nuo vieno vaiko per metus. O jei vaiką ant puoduko mokote nuo dvejų su puse metukų, tai kalba eina apie kažkur pūvančius septynis tūkstančius sauskelnių. Du vaikai - 14 tūkstančių ir t.t. Liūdna į gyvenimą žengti po savęs paliekant tokias pirmąsias dovanas planetai…

* Dėl kitų nuomonių. Man dabar pamačius vaiką su vienkartinėmis sauskelnėmis iškart atrodo, kad jo tėvai yra dar neastibudę. O pamačius su daugkartinėmis daug labiau gerbiu tėvus; va, galvoju, sąmoningi, atsakingi, pasišventę. Sorry, not sorry.

* Stilingiau. Tos sauskelnės tokios gražios ir stilingos, kad vasarą net nereikia jokių šortų nei sauskelnių dangalų.



10. Ar nešunta?

Ne.



11. Kokie yra daugkartinių sauskelnių minusai?


* Užima daugiau laiko.

* Procesas skalaujant "š" į klozetą reikalauja šokio tokio pasišventimo idėjai.

* Reikia šiek tiek dažniau keisti nei vienkartines (nors mano Indie pvz išmiega viską naktį su vienom sauskelnėm) .

* Susinaudoja nemažai vandens.

* Laiku nepakeitus KARTAIS peršlampa jei prabėga per šoną. Bet tik kartais, tikrai labai retai, garbės žodis.

* Vaiko užpakalis su daugkartinėmis padidėja ir gali reikėti didesnių rūbų nei parašyta pagal amžių.



Indie su sausklenėmis bando apkabinti meškinus iš "Salvation army" vitrinos stiklo


Jei aš galiu ir tu gali. SĖKMĖS :)


Parašykite man kaip sekasi



Su meile,


V.




P.S. Indraja iš daugkartinių sausklenių išlipo, t.y. ant puoduko reikalus pilnai pradėjo daryti būdama vos 18 mėnesių. Dar dviejų metukų neurėdama ji be sauskelnių miegojo ir visą naktį.






bottom of page