top of page

Kaip veikia mamų klubas Havajuose

APIE KĄ ČIA: kiek įmanoma aiškiau pasakoju klubo, kurio nare buvau trejus metus, veiklą ir struktūrą. Man tokie klubai iš esmės atrodo sveikintina iniciatyva, tačiau labai svarbu kokia yra klubo politika, kokia nešama žinia? Havajuose, kaip ir įprasta JAV, turbūt svarbiausias mamų klubo moto buvo “no judgement” - neteisti kitų moterų pasirinkimų, bet stengtis suprasti, pažinti, atsiverti arba tik stebėti, pabūti kartu.


KARMA: Beje, pati anksčiau juokiausi iš draugės-mamos, besisikundusios, kad gimus vaikams jaučiasi vieniša. Ji manęs klausė kaip susirasti draugų? O aš mintyse jai atsakiau “lūzeriai draugų neturi”. Bet pagimdžiusi dukrą ir apsigyvenusi Havajuose pamačiau, kaip sunku sutikti naujus žmones, kai visi išėjimai iš namų diktuojami vien vaiko poreikių, o, pavyzdžiui, nueiti į barą ar į jogą tapo sudėtinga. Be to, jei kalbant atvirai, aš niekad neradau draugių eidama į barus. Bernų - taip, bet draugės gyvenime atsiranda per kažkokias veiklas, kaip, pavyzdžiui, darbas, sportas, ir pan. Tad apsigyvenus naujoje vietoje ir gimus dukrai staiga atsidūriau socialiniame vakuume ir Konos mamų klubas man tapo išsigelbėjimu.


Nuoširdžiai tikiuosi, kad klubo struktūra bus nukopijuota ir pritaikyta kitose bendruomenėse.



KAIP VEIKIA TAS KLUBAS:


* Įsteigti gali bet kas, reikia entuziazmo. Yra ne tik viena idėjinė klubo steigėja, bet ir valdyba - maždaug penkių moterų komanda, kurios be atlygio atstovauja skirtingoms sritims: viena rašo/atsako emeilus, kita ieško kalbėtojų (prie to prieisiu), dar viena organizuoja tūsus (irgi paaiškinsiu), dar kelios atsakingos už vaikų priežiūrą (jos vienintelės gauna piniginį atlygį)


* KAINA: Iš narių imamas metinis mokestis, kuris Havajuose yra $100 arba $140 jei nori naudotis vaikų priežiūros paslauga - čia už visus metus. Per mėnesį vyksta trys skirtingi susitikimai:


1. KARŠTI PUSRYČIAI IR PASKAITA mamoms su vaikais, pirmą mėnesio penktadienį nuo 9.00 iki 11.00 ryte. Čia mamos plepa, valgo, VAIKAI TUO METU ATIDUODAMI į kitą kambarį/uždarą kiemelį, kur juos prižiūri pasamdytos auklės (pinigai iš narių mokesčio). Primygtinai siūloma mamoms nelįsti pasižiūrėti kaip ten jų vaikams sekasi - jei vaikas verks, jį mamai tikrai atneš, o tie lindimai pamojuoti blaško ir vaikus ir pačias mamas.


Pusryčių metu kas mėnesį ateina vis kitas žmogus pravesti paskaitą, vadinamasis community speaker. Paskaitų būna įvairių, pavyzdžiui, apie online predarors, kitaip tariant vaikų saugumą internete, apie human traficking, apie eterinių aliejų naudojimą, apie finansų planavimą ir namo paskolų gavimą, porų psichoterapiją - kalbėtojai, savo sričių ekspertai ateina ir kalba nemokamai, tikėdamiesi šiek tiek pareklamuoti savo paslaugas.

Per trejus metus kiek ten buvau klausiausi ir edukatorių (kaip išrinkti vaikui tinkamą mokyklą?), ir rašytojų, ir bankininkų. Už temas mes nebalsuojame, bet metų pradžioje surašom ko maždaug pageidatume. Valdyba stengiasi į tai atsižvelgti.


Pusryčiai gaminami pačių mamų. Narės metų pradžioje suskirtomos į komandas ir kiekvieną mėnesį vis kita komanda turi patiekti pusryčius. Kitaip tariant, kiekvienai narei pusryčius reikia ruošti tik vieną kartą metuose, o visus likusius metus valgai skaniai ir nemokamai. Privaloma ateiti į tą susirinkimą, kurio metu turi ruošti pusryčius. Pusryčiams dažniausiai būna vienas patiekalas iš kiaušinių, vienas iš avižų, vienas konditerinis kepinys, tarkim, keksiukai, taip pat vaisiai ir dar kas nors. Kiekviena pusryčių komandos moteris ruošia vieną patiekaką ir anksti ryte atveža jį iš namų. Kavą užsisakome dideliu kiekiu iš “Stabucks” - jie renginiams taiko didelę nuolaidą; manau ir lietuviški kavinių tinklai galėtų pritaikyti nuolaidą kas mėnesį vykstančiam bendruomenės renginiui, o gal ir pasponsoriauti ;)


Dėl galimų alergijų, dietų ar šiaip išsidirbinėjimų, prie kiekvieno patiekalo parašoma,kas tai yra ir su kuo :)


2. MAMŲ TŪSAS. Moms night out vyksta irgi kartą per mėnesį, dažniausiai šeštadieniais be vyrų ir be vaikų, čia jau kurios gali ištrūkti (aš beveik niekada negalėdavau), dažniausiai susirenka gerokai mažiau mamų nei į pusryčius ir kas mėnesį varo vis kitur: į pilvo šokių pamoką ir kokteilių, į jogą ir vakarienės į tailandiečių restoraną, į boulingą, į kiną, arba, kuri nors atveria savo namų duris ir ten daro vyno degustaciją, žaidžia stalo žaidimus. Klubo valdybos narės nuolat ieško kuo įdomesnių patirčių, man, pavyzdžiui, labai patiko lanko sukimo pamoka po kurios irgi gėrėm vyną.



Iš mamų brunch'o su šampanu ir skrybelėmis. Havajai, Kainaliu miesteliio kavinė "Strawberry Patch"


Pažindinamės :) "Daylight Mind" kavinės terasa



3. EKSKURSIJA VAIKAMS. Vyksta kartą per mėnesį, dažniausiai sekmadienį arba šeštadienį ryte. Čia vėl, dažniausiai būna sirta tam tikrai vaikų amžiaus grupei, tai ne visiems tinka, bet bent kelis kartus metuose kiekvienos mamos vaikui kažkas tinka. Pavyzdžiai: muziejai, vaikų keramikos pamoka, muzikos pamoka, ekskursija į parką, kur reindžeriai pasakoja apie vietinę gamtą - kadangi būna didesnė grupė ir mamų klubas yra gerą reptuciją turinti organizacija, įmonės ir įstaigos linkusios pritaikyti dideles nuolaidas. Dažnai visa ekskursija būna padengiama iš narystės mokesčio, kartais reikia dar po kelis dolerius primesti.

Beje, šie trys sustikimai ne įvyksta per vieną savaitgalį, bet išskirstomi po vieną per savaitę, iš viso tris kartus per mėnesį.




Viena įsimintiniausių (man) ekskursijų vaikams, į vietinį okeanologijos centriuką.


* VERTYBĖS. Nėra jokio tiesioginio ar netiesioginio spaudimo būti veiklia ar kūrybinga mama. Priešingai - viskas daroma taip, kad mamos susirinkusios pailsėtų, kad joms reikėtų kuo mažiau ką nors daryti. Pavalgai, pasiklausai kažko įdomaus, išgeri kavos ar vyno, pabūni be vaikų ir varai namo pilna įspūdžių. Nėra spaudimo ir dalyvauti - nenori, neini, nebent tavo eilė ruošti pusryčius ;)



Puodeliai su užrašu "Keep calm and come to Kona Moms"


* MAINAI. Kartą metuose organizuojamas mainymasis vaikiškais ir moteriškais rūbais ir žaislais.


* VIETA KLUBUI. Pusryčiams Havajuose Konos mamų klubas nuomavosi patalpas iš bažnyčios - įtariu, dėl to, kad pigu ir didelis kiemas. Lietuvoje tam labiausiai turbūt tiktų kultūrnamiai, aktų salės.


* GEOGRAFIJA. Mano galva, geriausia klubą steigti skirtą mažam miesteliui, o jei didesniame mieste - tai galbūt skirtą tam tikram mikrorajonui, be didelių užmojų apjungti visą miestą. Susirinkus iš mažesnės bendruomenės jaukiau, paprasčiau atvažiuoti.


* KOMUNIKACIJA. Konos mamų klubas turi atskirą feisbuko puslapį ir privačią grupę, pastaroji skirta tik narių mokestį susimokėjusioms. Ten pranešama apie susitikimus, aptariame bendruomenės reikalai ir t.t. Prieš renginius mamos gauną apie juos primenančias sms žinutes ir emeilus - vieną iš vakaro ir vieną ryte.


* KALENDORIUS. Vasaromis, kaip ir moksleiviai, klubas atostogauja ir iš naujo narės rinkti/kviesti pradedamos rugpjūtį. Pirmasisi klubo susitikimas būna rugsėjį.


* PADĖKA. Tokia nerašyta taisyklė atsidėkoti visus metus klubo valdyboje savanoriškai dibančioms, viską organizuojančioms moterims. Mes susimetame pinigų ir mokslo metų pabaigoje nuperkame joms po masažą ar pedikiūrą.


* TRADICIJOS. Konos mamų klube yra tradicija kiekvieną mėnesį pasveikinti mamas, kurių gimtadieniai tą mėnesį ir, žinoma, neseniai pagimdžiusias mamas. Jos kviečiamos atsisitoti, pristatyti naują vaikelį ir trumpai papasakoti gimdymo istoriją. Tomis akimirkomis visada graudinuosi. Beje, kartą metuose nemokamai galima atsivesti klube norinčią apsižiūrėti draugę ar pvz. savo pačios mamą, anytą.


* KODĖL IŠĖJAU IŠ KLUBO. Gal skambės too cool for the school, bet galiausiai mamų klubo dėka radau bendraminčių, su kuriomis susitinkame už klubo ribų. Klube yra daug mamų, su kuriomis šiaip gyvenime draugėmis nebūčiau, bet būtent tuo ir žavu, kad susirinkimai leido pamatyti, pažinti kitaip mąstančius žmones - super religingas mamas, daugiavaikes mamas, mamas-karjeristes, radikalias antivaxeres ir t.t. Visos jos vienaip ar kitaip praplėtė mano akiratį. Po trejų metų narystės galiausiai nusprendžiau padaryti pertrauką, tačiau, kaip sakė viena klube sutikta pažįstama “mamų klubas yra svarbiausiais klubas, prie kurio kada nors prisijungsi”. Daugiau apie mamų Havajų mamų klubą kviečiu skaityti knygoje “Pirmąkart mama” - ten yra visas skyrius apie tai.



Dar keletas nuotraukų iš klubo:



Man teko garbė pravesti jogą Konos mamų klubo narėms. Jaudinausi.

Viena iš paskaitų su karštais pusryčiais. Deja, nebastimenu apie ką :)


Registracija... Pusryčių metu reikia prisisegti kortelę su savo vardu - taip lengviau pažindintis




Pirmas sudalyvavimas Kona Moms pusryčiuose. Žemyna dar visai spurgytė.



Moterys, tapusios Draugėmis <3

Vienos paskaitos įdomesnės už kitas... ;) (Nors jei rimtai, tai turbūt čia miegu iš nuovargio, o paskaita buvo netikėtai įdomi - apie pinigus. Kalbėdamos apie juos netikėtai ir verkėme ir pykome.)


Sėkmės, su šiltais linkėjimais iš Havajų :)


V.

bottom of page