top of page

Pažaliavusi. Aštuoniolika žingsnelių


jokiusiaudeliu, seconhand, noplasticbags, naturalikosmetika, rusiuojuatliekas, ekologija, lessismore, maziauyradaugiau, vaivarykstaite, rasytoja, havajai, lietuva
Su vintažine palaidine. Londonas. Tie laikai, kai turėjau savo pop-up vantažinę Bricklane

Turbūt pats nemėgstamiausias dalykas socialinėse medijose yra žmonių kalbėjimas liepiamąja nuosaka. Kad ir koks geras patarimas ar įkvėpimo šaltinis jie bebūtų, žodžiai “darykite”, “mylėkite”, “būkite”, “nepirkite” man iškart dvelkia susireikšminimu ir ant bačkos užsilipusiu rėkaujančiu ego. Tie “-ykite”sukelia atmetimo reakciją ir norą maištauti - ot ir nedarysiu, nemylėsiu, nepirksiu, nes kas tu tokia, kad aiškintum kaip man gyvent?


Kai mokinys yra pasiruošęs - pasirodo mokytojas.


Ir tik tada ir ne anksčiau, nes net pats geriausias patarimas pasakytas nelaiku bus bevertis. Todėl jei aš kada nors kreipsiuosi į tikrą ar virtualią minią liepiamąja nuosaka - prašau mesti į mane pomidorą, kad atsipeikėčiau. Deal?


Ir vis tik, noriu surašyti tai, kaip per pastaruosius metus pažaliavau. Tiesiog. Be jokio noro pamokslauti. Rizikuoju atsibosti nuolat kartodama, kokia anksčiau buvau bad girl ir kaip atsiverčiau į supermamystę, bet prisiekiu - jei kas prieš septynerius metus būtų pasakęs, kad auginsiu vaiką su daugkartinėmis sauskelnėmis, būčiau čia pat vietoje užspringusi savo longailendo kokteiliu ir pasiuntusi nupirkti dar vieno - būtinai su šiaudeliu, nes taip geriant labiau kala į galvą.

O dabar… važiuojam:


1. Šiaudeliai. Nors gal geriau pradėti nuo kokteilių. Alkoholį pakeitė glotnučiai, kuriuos siurbiu per metalinį šiaudelį. Vieną turiu namuose, vieną vežiojuosi mašinoje. Jei pamirštu ar nerandu savo šiaudelio, geriu be jo, nes aš - ne kūdikis. Dar pradėjome savo kavinėse klientams tiekti tik kompostuojamus šiaudelius (pagaminti iš kukurūzų krakmolo) ir pardavinėjame metalinius šiaudelius.


2. Šiukšlės. Rūšiuoju religingai. Gerus nereikalingus daiktus atiduodu į vietinį skuduryną arba parduodu feisbuko grupėse. Maisto atliekas kompostuoju.


3. Rūbai. Iš sekondhendo arba iš butikų. Turiu anksčiau pirktų daiktų iš H&M’ų ir Zarų, bet dabar jau galiu ranką prie širdies pridėjusi pasakyti - gerus metus nepirkau jokių greitosios mados prekių. Vintažinius rūbus pardavinėju savo Etsy parduotuvėje OrchidandFox (kviečiu pasižvalgyti, jei smalsu, bet pirkti iš LT neapsimoka, - lb brangus siuntimas iš Havajų).


4. Sauskelnės. Antrą vaiką išauginau su daugkartinėmis. Skalbiau kokius du-tris kartus per savaitę. Taip, truputį užkniso. Taip, užėmė šiek tiek daugiau laiko. Bet tai buvo mano ekologinis įsipareigojimas.


5. Kava ir maistas išsinešti. Kavos negeriu - ją pakeičiau chai-latte su sojos pienu (čia irgi pažaliavimo dalis). Visada stengiuosi su savimi vežiotis daugkartinius puodelius ir dėžutes su dangteliais take away maistui. Pavyksta ne visada.


6. Vanduo. neperku jo plastiko buteliukuose. Nešiojuosi savo gertuves - sau ir vaikams.


7. Knygos. Pagaliau įpratau eiti į biblioteką. Jei labai noriu nusipirkti, pirmiausiai ieškau panaudotos (dažniausiai randu). Perskaitytas knygas atiduodu draugėms, paaukoju vietinei bibliotekai arba parduodu naudotų knygų parduotuvei (čia pasirenku variantą pagal nuotaiką). Padarau išimtį pirkdama naują knygą, jei noriu paremti autorių.


8. Dovanos. Visų prašau nebedovanoti man daiktų (nebent jos yra valgomos. Arba natūralios žvakės ir muilai). Pati stengiuosi vietoje daiktų pirkti patirtis - tai yra įvairūs kuponai, pvz. į masažą, teatrą, vietinę kavinę, kiną ir t.t. Jei jau perku daiktą, tai iš vietinių mažų gamintojų.


9. Dovanų vyniojimo popierius. Gavusi ką dovanų jį visada išsaugau ir po to karpau, pernaudoju, perpakuoju kitoms dovanoms.


10. Plastikiniai maišeliai. Banas jiems visiškas. Havajuose jie ir šiaip uždrausti - vietoje plastikinių duoda popierinius, bet neimu ir tų. Nešiojuosi savo medžiaginius. Praėjo tie laikai, kai buvo cool šopinantis eiti per molą mosuojant maišeliais su firmų vardais (dariau taip kadaise). Dabar pamačiusi tokią personą, galvoju “dūrų dūra, žudai planetą”. Žinau, kad skamba negražiai, bet neko negaliu padaryti - taip galvoju.


11. Kosmetika. Tik natūrali. Pastaruoju metu naudoju vien “Uoga uoga” ir “Manilla” produktus. Vis dar graužia sąžinė dėl jų plastikinių pakuočių. Tikiuosi ilgainiui pakeis stiklinėmis arba padarys galimybę įsigyti pilstomos kosmetikos. Pvz. plaukų kondicionierių perku pilstomą, nusivežu savo milžinišką butelį nuo “Jason” dušo žėlės ir užtenka kokiems pusei metų.


12. Baldai. Dauguma iš sekondhendo. Perku sendaikčių parduotuvėse (prašau nepainioti jų su antikvariatais. Nežinau kaip jos vadinasi LT, gal komisas?) arba feisbuko grupėse ir marketplace.


13. Maistas. Kiek įmanoma perku ekologiškus produktus. Su dukromis nevalgome mėsos ir pieno produktų, išskyrus sūrį. Stengiuosi kuo mažiau maisto pirkti pakuotėse ir kuo daugiau sveriamo (irgi su savo maišeliais). Pavyksta sunkiai.


14. Vaškiniai uždengtukai. Tai tokia bičių vaške išmirkyta medvilnė, kurią naudoju vietoje plastiko uždengti dubenėliams su maistu, kai dedu šaldytuvą arba kokiam prapjautam avokadui uždengi. Saviškius pirkau vietiniam ūkininkų turguje, bet žinau kad Lietuvoje jais prekiauja “Vaškainis”.


15. Vaikų gimtadieniai. Jokių vienkartinių dekoracijų. Šiemet visų draugų prašiau nenešti dovanų, o jei neš - tai iš sekondhendo. Panašu, kad mūsų bendruomenėje pradėjau gražią tradiciją - ėjau jau į kelis gimtadienius, kuriuose mamos prašė to paties. Gavosi taip, kad visi svečiai susimeta kokiam patirties kuponui dovanų (pvz narystė į žaidimų kambarį), o kad vaikui būtų linksmiau ir būtų ką išpakuoti, atneša dovanų po kokį žaislą iš savo namų.


16. Lauktuvės. jau senokai nepirkinėju jokių ten magnetukų šaldytuvui ir panašaus š. Bet jei kažką perku, tai iš visų jėgų stengiuosi, kad lauktuvės iš Havajų nebūtų “made in China”. Nesunku suprasti kodėl.


17. Įkvėpimas. Prieš pusmetį perskaityta “Zero Waste Home” knyga. Lietuviškai - "Namai be atliekų" Ją nusipirkau internete užmačiusi vaizdo įrašą su Bea Johnson kalba. Dabar supratau, kad norint išlikti ištikimai savo vertybėms man reikia reguliariai kažką skaityti tomis temomis. Baigusi rašyti šitą tekstą kaip tik važiuosiu į biblioteką pasiimti knygos “Tai viską keičia” (skaitysiu anglų kalba “This Changes Everything: Capitalism VS Climate).


18. Vertybės. Mano pasirinkimai nėra lengvi, bet jie suteikia man pasitenkinimą, padeda sutaupyti pinigų arba teisingiau juos paskirstyti (pvz vietoje DAUG renkuosi vieną gerą daiktą), mažina mano kaltės jausmą prieš pasaulį (environmental guilt). Mažiau, reiškia daugiau. Organic. Fair trade. Pagaminta vietoje. Jei yra veganiškas variantas - renkuosi jį. Individualus stilius vietoje mados tendencijų. Rankų darbo.


Kokie jūsų pažaliavimai? Būtų labai smagu paskaityti juos komentaruose :) Aloha!


Su meile,



V.

bottom of page